Prezentarea platformei

Introducere

Platforma de Evaluare a Riscului de Epuizare Profesională - Burnout Assessment Tool (BATEREP) este un sistem de evaluare a riscului de burnout pentru toate categoriile de lucrători, fiind specializată pe evaluare profesioniștilor din sistemul sanitar românesc. Ea transpune în formatul platformei online rezultatele cercetărilor desfășurate în cadrul Burnout Assessment Tool pe această temă.

Precizăm că platforma BATEREP nu stabilește diagnosticul de burnout, acesta fiind doar de competența specialiștilor. BATEREP poate indica doar existența sau absența riscului de epuizare profesională, prin raportare la un set de valori limită și la scorurile lucrătorilor aflați în situații similare.

Contextul

a. Ideea construcției acestei aplicații a fost determinată de următoarele evoluții:

  • De peste un deceniu studiile efectuate statele occidentale indică o incidență tot mai mare a burnout-ului în rândul lucrătorilor, în special în rândul cadrelor medicale. Treptat, preocuparea pentru identificarea lucrătorilor aflați în risc de epuizare profesională a pătruns și în România, desfășurându-se în cadrul unor abordări izolate și prin apel la diferite instrumente de evaluare a riscului. A devenit astfel evidentă necesitatea utilizării unui unic instrument de evaluare a riscului de epuizare profesională, care să permită comparații unitare. 
  • Pandemia COVID-19 a antrenat o creștere a solicitărilor cărora trebuie să le facă profesioniștii din sănătate, diferitele studii efectuate până acum indicând o creștere a riscului de epuizare profesională. Această evoluție a indicat necesitatea existenței unui instrumente de evaluare a riscului de epuizare profesională accesibil în mod gratuit tuturor profesioniștilor din sănătate.
  • Legea nr. 167/2020 a modificat prevederile art. 2 din Ordonanța nr. 137/2000, alin. 5^2 clasificând drept hărțuire morală la locul de muncă stresul și epuizarea fizică iar alin. 5^5 obligând angajatorul de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă. Deoarece prevenirea necesită monitorizare, a devenit evidentă necesitatea existenței unui instrument obiectiv de evaluare a riscului de epuizare profesională.
  • În articolul 67, alin. 4 și 5 din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector bugetar sănătate a fost prevăzută instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate și de monitorizare a îmbolnăvirilor din sectorul bugetar Sănătate. Deoarece burnout-ul este deja recunoscut în mai multe state ca boală profesională, existența unui sistem de evaluare a riscului de epuizare profesională face parte din dimensiunea preventivă a acestui sistem.
  • La începutul anului 2021 Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a introdus în procesul de acreditare o cerință specială (C4), Spitalul adoptă măsuri pentru prevenirea instalării sindromului de epuizare in rândul personalului, unitățile sanitare trebuind astfel să dovedească existența unei proceduri de monitorizare a riscului de burnout.

b. Pasul următor l-a constituit identificarea unui instrument de evaluare a riscului de epuizare profesională, care să îndeplinească următoarele condiții:

  • Transparența totală a modului de realizare, validare și interpretare a rezultatelor sale.
  • Posibilitatea utilizării publice gratuite, care să ne permită și nouă asigurarea accesului gratuit la utilizarea lui pentru toți profesioniștii.

Activitatea de documentare ne-a condus la instrumentul de evaluare numit Burnout Assessment Tool realizat în cadrul unui proiect cu același nume de o echipă de cercetare condusă de profesorii Hans de Witte și Wilmar Schaufeli.1 Acestora le revine întregul merit pentru existența instrumentului de testare și a interpretărilor pe care le-au pus la dispoziție prin intermediul Manualului Utilizatorului și Manualului Științific, toate fiind utilizate la realizarea BATEREP.

Obiective

Screening național al tuturor profesioniștilor din sănătate

Cele mai importante obiective ale BATEREP sunt:

  • Oferirea, fiecărui lucrător (prioritari fiind profesioniștii din sănătate) a posibilității de a-și evalua propria risc de epuizare profesională
  • Prezentarea unei evaluări de ansamblu a situației lucrătorilor din sănătate, din perspectiva riscului de epuizare profesională.

Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională - Burnout Assessment Tool reprezintă unul din chipurile preocupării pentru calitatea vieții profesionale a lucrătorilor din sănătate, fiind unul dintre proiectele ce fac parte din Sistemul de Monitorizare a Calității Vieții Profesionale (SMCVP).

Evaluarea se adresează în principal lucrătorilor din sectorul sanitar românesc, la momentul inițial accesul fiind asigurat pentru profesioniștii din spitalele publice. Platforma permite evaluarea lucrătorilor din sistemele sanitare ale altor state și ale celor din alte sectoare de activitate, fiind utilizată varianta scurtă a testului. 

Scopul

Principalul scop îl constituie evaluarea riscului de epuizare profesională (burnout) a profesioniștilor din sănătate, bazată pe utilizarea unui instrument standardizat de evaluare numit Burnout Assessment Tool.

Al doilea scop îl reprezintă instituirea unui sistem de evaluare continuă a epuizării profesionale a acestor profesioniști, care să permită inclusiv cercetări longitudinale, ca parte integrantă a Sistemului de Monitorizare a Calității Vieții Profesionale (SMCVP).

Al treilea scop îl constituie construcția unui sistem sectorial de referință, pe baza căruia să poată fi stabilite scorurile limită. În acest sens, evaluarea este relevantă în special din perspectiva criteriilor de comparație. Deoarece scorurile individuale sunt relative la scorurile specifice populației studiate (situația fiind aplicabilă în special în cazul scorurilor limită) cel mai relevant criteriu de comparație îl constituie media scorurilor obținute de profesioniștii din România aflați în situații similare.

Precizări metodologice

BATEREP asumă toate limitele derivate din utilizarea testului BAT și transparența totală specifică acestuia.

Calculul punctajelor și interpretarea scorurilor respectă întocmai prevederile Manualului Utilizatorului și ale Manualului Științific, algoritmii BATEREP redând întocmai intențiile creatorilor testului BAT.

Eventualele dispute privind proprietățile psihometrice ale BATEREP trebuie raportare la testul BAT, respectiv la precizările ce pot fi găsite în Manualul Științific.

Elementele adiționale utilizării testului BAT, introduse de BATEREP, vizează în principal următoarele aspecte:

  • Construcția algoritmilor care transpun în format digital interpretările scorurilor stabilite de creatorii BAT și accesibilitatea testului în format online.
  • Generarea posibilității de a cunoaște pe loc scorul obținut și semnificația acestuia.
  • Introducerea, pentru fiecare lucrător care completează testul, a posibilității de a-și compara scorul cu media scorurilor altor lucrători aflați în situații similare.
  • Posibilitatea de a evalua la scară națională existența sau absența riscului de epuizare profesională.
  • Prezentarea publică a unei perspective de ansamblu asupra situației în care se află lucrătorii.
  • Crearea instrumentelor de administrare a aplicație pentru beneficiari.

Categoriile de beneficiari

A. Profesioniștii care completează testul: 

1. Fiecare persoană care completează chestionarul va primi pe loc (prin afișare): 

  •  scorul obținut în baza instrumentului de evaluare; 
  • o scurtă interpretare a punctajului obținut, efectuată în baza Manualului, prin comparație cu valorile limită publicate de autorii Manualului Științific aferent  Burnout Assessment Tool pentru lucrătorii flamanzi din Belgia (precizăm că nu există la acest moment valori limită aplicabile pentru situația specifică a lucrătorilor din România).

2. În baza contului deschis pe portalul destinat evaluării, fiecare profesionist poate vizualiza locul în care se situează față de media scorurilor calculate pentru diferite categorii de colegi și colege. Precizăm că relevanța acestor informații depinde de numărul de colegi și colege care efectuează testul. Deoarece relevanța informațiilor crește odată cu numărul celor care completează testul, platforma oferă profesioniștilor care au efectuat deja testul posibilitatea de a-și face public scorul pe contul FB personal, împreună cu îndemnul adresat colegilor/colegelor de a proceda la fel. Persoanele care au efectuat testul în faza inițială a proiectului au acces la comparațiile cu media scorurilor obținute de alți colegi/alte colege accesând ulterior contul personal. 

Într-o fază ulterioară, persoanele care doresc pot primi un certificat cu rezultatele obținute pentru a-l putea prezenta angajatorului sau organismului profesional, ori a-l utiliza în alt scop. Pentru a putea beneficia de acest certificat, fiecare lucrător trebuie să se înregistreze în aplicație. 

3. Cu caracter excepțional, platforma oferă membrilor Solidaritatea Sanitară accesul la un set de informații privind cauzele probabile ale scorului obținut și efectele probabile ale acestuia. Este vorba de o estimare a cauzelor care au determinat scorul obținut, pe baza căreia pot fi gândite intervenții specifice. Din motive ce țin de instituirea unui nivel adițional de verificare, în faza inițială accesul este posibil doar în baza cardului de membru Solidaritatea Sanitară.  

B. Angajatorii 

Având în vedere că angajatorii obligația legală de monitoriza riscul de epuizare profesională (conform art. 2, alin. 5^5, raportat la prevederile alin. 5^2 al aceluiași articol din Ordonanța 137/2000), în cadrul BATEREP pot fi create panouri speciale de interogare și afișare a informațiilor pentru fiecare angajator, acesta având acces la scorurile medii obținute de proprii lucrători mergând până la nivel de departamente. 

Au fost deja create panourile de administrare pentru 353 de unități sanitare publice, fiindu-le transmise și datele de conectare. Unitățile sanitare au acces la posibilitatea utilizării instrumentului online pentru evaluarea propriilor salariați în condițiile în care solicită acest lucru și organizează mobilizarea salariaților în acest sens. (Informațiile privind fiecare dintre salariați pot fi însă disponibile doar în baza acordului individual expres al salariatului în acest sens.) Sunt în faza beta conturile de administrare pentru angajatori din alte sectoare de activitate. 

C. Organismele profesionale 

În cadrul platformei sunt create conturi de acces pentru cele mai importante organisme profesionale din sănătate din punctul de vedere al numărului de profesioniști, Colegiul Medicilor și OAMGMAMR, atât pentru organizațiile naționale cât și pentru cele județene, urmând să le fie transmise datele de conectare. Pentru celelalte organisme profesionale din sistem conturile de acces pot fi create la cerere. 

 D. Publicul larg 

Platforma BATREP asigură accesul public la o serie de informații obținute, cum ar fi: 

  • Afișarea publică a mediilor scorurilor obținute pentru diferite eșantionate ale „populației” reprezentată de lucrătorii din sănătate. Astfel, vor fi accesibile în mod public scorurile medii obținute la nivelul întregului sector, pe tipuri de unități, pe regiuni, pe județe, pe spitale etc.  
  • Publicarea unor analize ale informațiilor obținute. 

Primele categorii de informații publice sunt deja vizibile pe pagina dedicată din cadrul platformei. 

E. Funcțiile speciale 

  1. Constituirea unei referințe naționale, în baza căreia să poată fi elaborate valorile limită de referință. 
  2. Efectuarea unei cercetări longitudinale în domeni

Măsurile speciale

Funcționarea întregului sistem trebuie să facă față la două provocări diferite, ce tind să intre în contradicție una cu alta, respectiv:

A. Respectarea confidențialității informațiilor oferite de lucrătorii care completează testul. În acest sens, completarea testului de evaluare a riscului de epuizare profesională nu este condiționată de introducerea numelui și prenumelui lucrătorului (excepție făcând situațiile în care acesta solicită un certificat care să ateste scorul obținut).

B. Asigurarea unui nivel rezonabil de siguranță că cei care completează testul fac parte din grupul țintă. Până la acest moment am creat o rezolvare pentru această problemă doar pentru profesioniștii din sănătate, ea bazându-se pe următoarele condiționări specifice:

Nivelul I –identificarea sursei online de proveniență/controlul intrărilor

1. Principala sursă a completărilor din prima fază a utilizării este asigurată prin recurs la baza de date cu lucrători din sănătate (peste 60.000) a CCDSS, fiecăruia dintre ei fiindu-i transmise invitații de completare a testului via e-mail și/sau SMS. 

2. Următoarele categorii de instituții/organizați își pot mobiliza proprii angajați prin intermediul unui link specific, portalul înregistrând „sursa online de proveniență” a persoanei care completează testul. Au primit linkuri dedicate de mobilizare a lucrătorilor: 

  • Fiecare unitate sanitară publică (353 de unități)
  • Fiecare organizație sindicală Solidaritatea Sanitară
  • Colegiul Medicilor:
    • Organizația națională
    • Fiecare organizație județeană
  • Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali
    • Organizația națională
    • Fiecare organizație județeană

(Precizăm că accesul acestor instituții/organizații are caracter demo, menținerea lui fiind condiționată de implicarea lor în mobilizarea lucrătorilor pentru evaluarea riscului de epuizare profesională (linkurile dedicate permițând identificarea numărului profesioniștilor care vin în urma acestui demers), putând fi retrase celor care nu participă la acțiunea ce vizează screening-ul național.)

3. O altă sursă o constituie apelul public, prin intermediul diferitelor canale de comunicare, adresat în mod general tuturor lucrătorilor din sănătate. Pentru această sursă a completărilor nu există posibilitatea unei verificări inițiale, aplicându-se doar soluțiile de verificare din nivelele următoare.

Nivelul II – Condiționarea prezentării unui set de informații de precizarea numărului de telefon. 

Fiecare persoană care dorește să acceadă la acest nivel o poate face în baza codului transmis de portal prin SMS.

Nivelul III – Condiționarea pe baza utilizării unui cod special de identificare, ce permite accesul la un set special de informații ce includ estimarea cauzelor scorului obținut.

Până la acest moment singura soluție (accesibilă doar în cazul unora dintre salariați) o constituie utilizarea codului de identificare aferent cardului de membru Solidaritatea Sanitară (utilizând ca unică referință doar baza de date cu codurile de identificare eliberate deja).

Nici una dintre soluțiile implementate nu oferă, de una singură, certitudinea că toți cei care completează fac parte din grupul țintă. Însă, aplicarea lor împreună asigură un nivel rezonabil de verificare (fără a identifica persoanele/a reține/prezenta datele personale), acesta fiind foarte aproape de nivelul maxim posibil în condițiile date. 

Regulile privind confidențialitatea

Informațiile cu caracter personal obținute în urma utilizării instrumentului de evaluare au caracter confidențial, fiind accesibile doar persoanelor care completează testul. Excepție fac situațiile în care persoanele juridice mobilizează proprii lucrători în completarea chestionarului, acestea putând avea accesul la informațiile personale doar în baza acordului expres al fiecărui salariat, exprimat în cadrul platformei de evaluare. De asemenea, în cadrul campaniei de promovarea a posibilității accesului la acest instrument de autoevaluare, persoanele care au completat testul pot alege să-și facă public scorul obținut și semnificația acestuia pe contul personal de FB.

În mod public pot fi prezentate informații de ansamblu, ce caracterizează grupuri de lucrători sau categorii profesionale, limita maximă de prezentare fiind media scorurilor.

Prezentarea instrumentul utilizat

Instrumentul de evaluarea a riscului de epuizare profesională (burnout) a fot dezvoltat în cadrul proiectului Burnout Assessment Tool (BAT) acesta furnizând și accesul liber la interpretarea informațiilor specifice. CCDSS (Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”) preia aceste informații cu acces liber și le aplică în cadrul proiectului BATEREP. La rândul său, CCDSS permite accesul liber la funcționalitățile de bază ale BATEREP, în limitele de adresabilitate specificate în fiecare etapă. Proiectul BATEREP asumă limitele specifice proiectului de cercetare BAT.

Stabilirea scorurilor și oferirea interpretărilor sumare a rezultatelor sunt făcute în baza informațiilor furnizate de realizatorii proiectului BAT în cadrul Manualului Utilizatorului și al Manualului Științific, a căror lectură o recomandăm tuturor celor interesați. Pentru a înlesni înțelegerea proiectului BATEREP publicăm o traducere adaptată a Manualului Utilizatorului și o sinteză a informațiilor relevante pentru publicul larg din Manualul Științific.

Câteva precizări tehnice oferite de realizatorii proiectului BAT

Simptomele relevante pentru înțelegerea sindromului de burnout:

Următoarele patru dimensiuni constituie nucleul sindromului de burnout2:

  • Afectarea controlului emoțional. Acest lucru se manifestă prin reacții emoționale intense și sentimentul de a fi copleșit de emoțiile altora. Simptomele specifice includ: sentimentul de frustrare și supărare la locul de muncă, iritabilitate, reacții exagerate, senzație de supărare sau tristețe fără motiv și incapacitatea de control a propriilor emoții la locul de muncă.
  • Epuizarea. Această dimensiune se referă la o pierdere severă de energie care duce la simptome de epuizare, atât fizice (oboseală, senzație de slăbiciune), cât și mentale (senzație de epuizare și sleire a puterilor). Simptomele specifice includ: lipsa de energie pentru a începe noua zi de muncă, senzație de epuizare completă după o zi întreagă de muncă, senzație de a obosi foarte repede, chiar și după ce ați realizat un efort minim la locul de muncă și incapacitatea de a vă relaxa după orele de serviciu.
  • Afectarea controlului cognitiv. Acest lucru este indicat de probleme de memorie, atenție și deficit de concentrare și performanță cognitivă slabă. Simptomele specifice

includ: dificultăți de a gândi clar și de a învăța lucruri noi la locul de muncă, caracterizat prin a fi uituc și distras, indecizie, memorie slabă, atenție și concentrare deficitară și probleme în a rămâne concentrat la locul de muncă.

  • Distanța mentală. Propria distanțare psihologică față e muncăeste indicată printr-o puternică reticență sau aversiune față de locul de muncă. Un individ se retrage mental – și uneori chiar fizic - de la locul de muncă și evită contactul cu alții, de exemplu cu pacienții sau pacienții și colegii. Indiferența și atitudinea cinică este o caracteristică a distanței mentale. De asemenea, se caracterizează prin entuziasm foarte scăzut sau chiar lipsit față de actul muncii și sentimentul de a funcționa pe pilot automat.

Pe lângă aceste simptome nucleu, sindromul de burnout include și următoarele simptome secundare:

  • Suferința psihologică. Aceasta se referă la simptome non-fizice care sunt rezultatul unei probleme psihologice, cum ar fi probleme de somn, îngrijorare, senzație de tensiune și anxietate, senzație de disconfort la zgomot și aglomerație și fluctuații de greutate fără a fi la dietă.
  • Simptome psihosomatice. Acestea se referă la senzații fizice care nu pot fi explicate printr-o tulburare fizică, dar sunt exacerbate sau rezultă din unele probleme psihologice. Ca exemple, pot fi palpitațiile și durerile în piept sau de stomac, probleme intestinale, dureri de cap, dureri musculare și îmbolnăvirea frecventă.
  • Starea depresivă: Aceasta se referă la o dispoziție mohorâtă și tristă și la incapacitatea de a experimenta plăcerea. Oamenii deprimați se simt neputincioși, suferă de vinovăție și sunt dezamăgiți de sine. Trebuie reținut faptul că starea depresivă este o stare de spirit normală, o reacție temporară la o dezamăgire sau pierdere și ar trebui să se distingă de tulburarea de dispoziție, care este un sindrom psihiatric.

Limitele instrumentului de testare

Testul (BAT) nu constituie o evaluare medicală și nu înlocuiește diagnosticul medical al burnout-ului, acestea fiind de competența specialiștilor în domeniu. Informațiile prezentate în urma acestui demers au caracter de evaluare orientativă asupra situației profesioniștilor din sănătate, putând fi interpretate ca un prim indiciu privind existența unei probleme specifice epuizării profesionale.

Relevanța informațiilor este puternic dependentă de capacitatea de autoevaluare și de onestitatea celor care răspund la itemii testului. Pentru a stimula comportamentul onest platforma BATEREP oferă tuturor lucrătorilor care completează testul scorul obținut și câteva interpretări ale semnificației acestuia.

De asemenea, relevanța informațiilor este dependentă de contextul creat de situația lucrătorilor din sistemul sanitar românesc aflați în situații similare.

Relevanța clinică

Valorile limită ale BAT nu beneficiază de o validare clinică în cazul României, adică de o confirmare a lor bazată pe scorurile obținute de persoane diagnosticate de specialiști ca suferind de burnout. Aceasta este o limită care sperăm să fie depășită în viitor prin contribuția fiecăruia/fiecăreia dintre dvs.

Aici puteți găsi varianta în limba română a limitelor acestui instrument de evaluare, în forma prezentată de autorii testului în cadrul Manualului Utilizatorului:

Impactul subiectivității

Rezultatele acestui tip de evaluare sunt dependente atât de buna credință a lucrătorilor care completează testul cât și de capacitatea lor de auto-evaluare. 

Inevitabil, un lucrător care dorește să obțină alt punctaj decât cel care îi corespunde în mod real poate să facă acest lucru relativ simplu, apelând la o selecție a punctajelor parțiale cu intenție de manipulare a scorului final. Transparența totală a modalității de calcul a scorurilor permite o astfel de atitudine. Testul nu permite diferențierea între situația reală și cea relatată, relevanța lui fiind dependentă de onestitatea celor care-i completează itemii. Problema nu privește doar aplicația BATEREP sau testul BAT utilizat în cadrul ei, ci toate abordările bazate pe acest model, ce vizează identificarea unor aspecte ce sunt resimțite în mod subiectiv.

Această limitare este depășită la un nivel acceptabil prin intermediul următoarelor măsuri:

  • Constatarea existenței riscului de epuizare profesională nu înseamnă diagnosticul de burnout, această competență revenind specialiștilor. Cenzura (potențială) exercitată de psihologii clinicieni poate genera un nivel al inhibiției unui astfel de comportament. (Analiza posibilității unui diagnostic de burnout pe baza unor dovezi obiective nu face obiectul preocupărilor acestui proiect.) Chiar dacă lucrătorul care a obținut scorul în cauză nu poate fi identificat pe baza BATEREP, identificarea locului de muncă îi permite angajatorului să utilizeze alte metode de evaluare, capabile să identifice existența unor astfel de situații. În situația în care mai mulți lucrători procedează la se poate observa o distribuție atipică a datelor, are constituie un indiciu de intervenție artificială.
  • Afișarea scorului și a interpretării acestuia imediat după finalizarea testului constituie un factor de stimulare a onestității.
  • Comparația cu alți lucrători din aceeași categorie profesională și de la același loc de muncă sau de la locuri de muncă similare poate indica (sub forma abaterii de la medie) diferențe vizibile, acestea putând fi generate fie de dimensiunea subiectivă a lucrătorilor fie de absența onestității. Comparațiile între situații foarte asemănătoare din punct de vedere obiectiv oferă un alt set de indicii prin existența unei intervenții artificiale.

Auto-selecția respondenților

Apelurile publice la utilizarea acestui instrument de evaluare a riscului de epuizare profesională tind să preselecteze persoanele care sunt afectate de burnout (sau care consideră că sunt în situația de burnout), modificând distribuțiile medii ale scorurilor. Acest tip de impact poate fi constatat, spre exemplu, în cazul lucrătorilor din alte sectoare care au completat testul în urma informațiilor publicate de mass-media privind existența portalului BATEREP.

Soluția utilizată pentru această problemă în cadrul BATEREP o constituie sistemul de mobilizare a tuturor instituțiilor/organizațiilor din sector, începând cu angajatorul, așa cum este prezentat și aplicat în cazul sectorului sănătate. Existența multiplilor poli de impulsionare combinată cu interesul angajatorului pentru evaluarea riscului de epuizare profesională pentru toți lucrătorii contrabalansează în mod acceptabil efectul de auto-selecție a respondenților aflați la risc de epuizare profesională.

Precizări privind conflictul de interese

Proiectul este finanțat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, ca parte a finanțării acordate pentru implementarea strategiei de cercetare. Finanțatorul are acces la informațiile generale obținute în urma derulării proiectului, putând să le utilizeze în mod corespunzător. 

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) asumă public faptul că intenționează să evalueze posibilitatea de-a utiliza datele obținute din perspectiva includerii burnout-ului ca boală profesională. Deoarece finanțatorul (FSSR) a solicitat o evaluare generală a propriilor membri, datele factuale conțin și o întrebare privind apartenența sindicală. De asemenea, accesul la unele date obținute prin corelarea rezultatului la test cu alte informații (inclusiv cu cele obținute din alte sisteme online ale FSSR) este asigurat doar pentru membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” în baza cardului de membru.

Echipa CCDSS (Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”) asumă prezentarea obiectivă a rezultatelor evaluării, exact așa cum rezultă acestea din cadrul cercetării, respectând standardele de cercetare.

Mențiuni speciale

Portalul BATEREP este realizat până la acest nivel prin resursele CCDSS. Pentru a menține accesul liber pentru toți lucrătorii, este binevenit orice sprijin. Formele de sprijin pot viza atât sponsorizări cât și know-how, analiză date, soluții tehnice open source etc. 

Nivelul de referință în privința funcțiilor portalului îl constituie sectorul sanitar deoarece finanțatorul formei inițiale a proiectului este interesat de acest sector și ne-a furnizat o serie de date privind organizarea sistemului, esențiale pentru arhitectura platformei. În măsura în care organizații sau instituții din alte sectoare sunt interesate de dezvoltări similare, sunt rugate să ne contacteze pentru a stabili modalitatea de dezvoltare a portalului în această direcție.

Inițiatorii proiectului intenționează să realizeze și o aplicație dedicată, conectată la platforma actuală, aceasta din urmă constituind punctul central de referință.

Recomandări de principiu privind lucrătorii aflați în situația riscului mare de epuizare profesională

Recomandarea de logică o constituie consultarea unui psiholog atât din perspectiva diagnosticului de burnout cât și din cea a stabilirii unor măsuri terapeutice, pentru cazurile în care este stabilit acest diagnostic. 

Fiind vorba de lucrători, recomandarea noastră vizează constituirea unui „traseu specific al profesioniștilor aflați la risc mare de epuizare profesională”, care să includă următorii pași:

  • Intervenția medicului de medicina muncii, acestuia revenindu-i responsabilitatea identificării persoanelor aflate în situația riscului de epuizare profesională. 
  • Apelul la psihologul clinician este următoarea etapă, acesta fiind chemat să evalueze lucrătorii din perspectiva stabilirii existenței sau absenței diagnosticului de burnout și a măsurilor terapeutice necesare.
  • Eliminarea cauzelor probabile face și ea parte din responsabilitățile angajatorilor.

Câteva dintre avantajele BATEREP

Prin comparație cu soluțiile tradiționale de evaluare a riscului de epuizare profesională, BATEREP prezintă următoarele avantaje:

  1. Oferă fiecărui lucrător pe loc scorul obținut și sistemul de referință necesar pentru interpretarea acestuia.
  2. Oferă fiecărui lucrător posibilitatea de a-și compara scorul total cu al altor lucrători aflați în situații similare.
  3. Oferă pe loc punctajele obținute pe fiecare dintre simptome, ajutându-l pe lucrător să-și identifice sursa problemelor.
  4. Oferă posibilitatea de a avea o imagine la nivel național a situației (aceasta nefiind posibilă în abordările tradiționale)
  5. Creează posibilitatea identificării punctajelor de referință pentru stabilirea valorilor limită (intervalelor de risc).
  6. Este bazat pe transparență totală, toate informațiile privitoare la testul BAT putând fi găsite pe site-ul creatorilor acestuia în cadrul Manualului Științific.

Prezentarea tehnică a proiectului

Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională - Burnout Assessment Tool (BATEREP) este un proiect de cercetare aplicată desfășurat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS) ca parte a strategiei de construcție a Sistemului de Monitorizare a Calității Vieții Profesionale (SMCVP).

Echipa BATEREP:

  • Prof. univ. dr. Viorel Rotilă – coordonator proiect
  • Expert IT - Lungu Laurențiu - Web Developer
  • Ciobanu Georgiana - sociolog
  • Jr. Palade Traian – expert legislația muncii
  • Jr. Celmare Lidia – expert legislația muncii.

Ultima actualizare în data de 24 septembrie 2021.